Povrćarima odšteta za propalu prodaju

Bez autora
Aug 22 2011

Najkasnije u ponedjeljak ministarstvo će imati popis oštećenih, kao i egzaktne brojke o štetama, a potom će se razraditi i model odštete za domaće povrćare. Domaći povrćari, naime, još se nisu oporavili od šteta izazvanih bakterijom E. coli u Njemačkoj, zbog čega je u Hrvatskoj drastično pala prodaja povrća, a kako se i danas prodaje po drastično nižim cijenama, koje uvjetuju uvoznici, mnogi ga povrćari i bacaju. Samo je u razdoblju od 5. do 31. srpnja ove godine u okolici Trogira bačeno od 20 od 25 tona krastavaca zbog cijene od 0,60 kn/kg, a ništa bolja situacija nije ni s paprikom, rajčicom, salatom... U prilog tim brojkama govori i jednostavna računica da je na 10-ak hektara lani u razdoblju od 1. svibnja do 31. kolovoza prodato 75 tona povrća za 236 tisuća kuna, a ove 104 tone za 166 tisuća kuna...

Povrćarima odšteta za propalu prodajuNajkasnije u ponedjeljak ministarstvo će imati popis oštećenih, kao i egzaktne brojke o štetama, a potom će se razraditi i model odštete za domaće povrćare, kazao je ministar i potpredsjednik Vlade Petar Čobanković nakon sastanka s predstavnicima HPK, Zajednice udruga hrvatskih povrćara i Saveza poljoprivrednih udruga Hrvatske.

Domaći povrćari, naime, još se nisu oporavili od šteta izazvanih bakterijom E. coli u Njemačkoj, zbog čega je u Hrvatskoj drastično pala prodaja povrća, a kako se i danas prodaje po drastično nižim cijenama, koje uvjetuju uvoznici, mnogi ga povrćari i bacaju. Prema riječima Zlatka Zagorca, predsjednika Zajednice udruga hrvatskih povrćara, samo je u razdoblju od 5. do 31. srpnja ove godine u okolici Trogira bačeno od 20 od 25 tona krastavaca zbog cijene od 0,60 kn/kg, a ništa bolja situacija nije ni s paprikom, rajčicom, salatom...

U prilog tim brojkama govori i jednostavna računica da je Zagorac na svojih 10-ak hektara lani u razdoblju od 1. svibnja do 31. kolovoza prodao 75 tona povrća za 236 tisuća kuna, a ove 104 tone za 166 tisuća kuna. Isto je i s drugim profesionalnim povrćarima, ustvrdio je, tako da je ministar Čobanković najavio pomoć profesionalnim povrćarima kojima je to osnovno, a ne dopunsko zanimanje i generatori su i radnih mjesta u poljoprivredi, koji mogu dokazati da svoje povrće trže kroz legalne kanale.

U proračunu za to nisu planirana nikakva nova sredstva, već će se ona isplatiti iz sredstava rezerviranih za sanaciju određenih poremećaja na tržištu, najavio je Čobanković. Neslužbeno doznajemo da povrćari špekuliraju s visinom šteta između 50 i 70 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik